OBS: siffrorna i den här texten är från 2015.
Om kostnaden för samåkning - korta versionen
"Produktionskostnaden" för resan är oväsentlig, det är vad man värderar resan till som spelar roll.
Se även
Skjutsgruppen Stockholm - Göteborg och vice versa
Skjutsgruppen Oslo - Göteborg - Malmö/Skåne - Köpenhamn/København
Om kostnaden för samåkning - en lite längre version
Utgår från vad billigaste alternativet kostar och så lite billigare. Är alternativet mycket bättre på ett eller annat sätt sänker man priset i motsvarande mån.
Exempel 1: kostar en bussresa samma sträcka 400:-, tar 6 timmar och man måste ta sig till och från specifika platser och motsvarande bilresa tar 4 timmar och man kan bli upphämtad och avlämnad på valfri plats dit är kanske 350:- rimligt. Man får en snabbare, smidigare och billigare resa.
Exempel 2: kostar en flygresa för samma sträcka 400:- och tar 2 timmar (med lite in- och utcheckning på flygplatsen mm inkluderat) och motsvarande bilresa tar 4 timmar skulle kanske 200:- (eller ännu lägre, beroende på hur tidskritiskt det är) vara rimligt.
Till sist: är man överens är man överens. Överenskommelsen är bindande för båda parter. Privatpersoner emellan har man ingen ångerrätt, öppet köp etc. Drar man sig ur i sista sekund kan det ställa till det rejält för motparten, oavsett om man är passagerare eller chaufför.
Om kostnaden för samåkning - långa version
Ofta hör man att det är rimligt att dela bensinkostnaden och så är det bra med det. Så är det inte. Bensinkostnaden är bara en av många rörliga kostnader, dvs som är helt proportionerliga mot sträckan man kör, även däck, serviceintervall, andra förbrukningsvaror (tex spolarvätska) har milkostnader. Skillnaden är att bensinen tankar man vart femtionde mil medan andra saker fyller man på eller ersätter vart kanske 200:de - 2000:de mil och det blir alltså inte lika konkreta för någon som bara åker med 50 mil (om man inte gör det fyra gånger eller fler).
Det finns även fasta och halvfasta kostnader man kan diskutera hur de ska fördelas. Försäkringen är tex uppdelad på intervall för årlig körsträcka och den här samåkningen kanske är den som gör att man kommer upp till nästa intervall och årspremien alltså stiger. Likaså kan värdeminskningen delas upp i minst två komponenter
- Varje dag man äger en bil sjunker dess värde oavsett om man kör eller inte
- Varje mil man kör sänker värdet på bilen.
Mot detta brukar många invända "bilägaren ska ju åka ändå" (underförstått: detta behöver man inte ta hänsyn till). Det vet man inte och den invändningen kan lika gärna vändas. Bilägaren kanske funderar på en liten nöjestripp som bara blir av om denne får med några samåkare som hjälper till med kostnaden medan den som liftar ska på en viktig anställningsintervju som denne ska till till nästan vilket pris som helst.
Konsumentverket erbjuder en bilkalkyl på
Finns massor av faktorer man kan justera på denna men på en hyfsat ny bil kommer man ofta fram till en milkostnad på runt 40:-. Det är värt att notera att försäkringskostnaden i denna kalkyl är en snittkostnad för hela landet och för alla åldrar och kön. I mitt exempel nedan föreslog Konsumentverket 4000:- i försäkring för 1500 mil men när jag undersökte detta med mina detaljer landade jag på 10 000:- för 1000 mil. Anledningen till detta är att jag bor i Stockholm - vilket höjer premien (pga parkeringsskador). Samtidigt har jag ålder och skadefria år som sänker premien så mitt pris är nog rätt genomsnittligt för Stockholm.
Å andra sidan, om något går sönder på vägen kan man förvänta sig att bilägaren står för det och ev merkostnader som uppstår, typ hyrbil och liknande. Det är ju bilägaren som har koll på bilens skick och väljer försäkring osv och det vore orimligt att tvinga passagerarna att vara med och betala för en reservdel som kan kosta tusentals kronor och räcker flera år (och alltså bör periodiseras över en så lång tid, typiskt några kronor per mil) om man åker med en sträcka på 15 mil. Det vore annars den logiska konsekvensen av att betala för bensinen, det vill säga betala för de kostnaden som uppstår under just denna resa.
Med ovanstående i åtanke är ett pris som är relaterat till vad alternativen kostar det rimliga. Jämför alltså med tåg, buss och flyg för samma sträcka. Det skiljer sig inte från när man köper något begagnat av en vän eller via Blocket. Oavsett om säljaren lagt tusentals kronor på underhåll och uppgraderingar av tex en dator påverkar detta inte det pris köparen är beredd att betala eftersom köparen kommer jämföra med liknande objekt. Samma princip gäller resor. Om SJ har en kampanj och säljer resor Malmö - Stockholm för 1:- skulle ingen vara intresserad av att åka med ens för 50:- även om bensinen kanske kostar 800:- och man enligt principen om att betala för bensinen borde betala 400:- om man är två i bilen. I detta fall jämför ju liftaren med alternativa resor. Det vore absurt om bara liftaren kan göra en sådan jämförelse det när det gynnar denne men inte när det "gynnar" bilägaren.
En annan aspekt är att moderna bilar drar mindre bensin än gamla bilar. Byter man upp sig till en ny bil som har större värdeminskning, dyrare försäkring, högre skatt osv men lägre bränsleförbrukning skulle det plötsligt bli billigare att åka med, trots att såväl komfort, säkerhet etc har förbättrats. För att dra det till sin spets: åker man 50 mil med en elbil kostar elektriciteten några kronor. Där är istället batterislitaget den stora kostnaden (utöver kostnader som är ungefär lika för alla bilar, typ däck, försäkring mm). Skulle en liftare bara betala sin andel av elkostnaden i det läget? Om bilägare och liftare är okända för varandra finns det i normalfallet ingen anledning för någon av dem att subventionera den andres kostnader/resa men det är precis vad som sker om man bara betalar för bensinen.
För att summera, det är omöjligt att bestämma exakt milkostnad eller vad en "rättvis" milkostnad är utan bästa sättet att avgöra pris är att jämföra vad man får för pengarna. Vilket är precis som att det är omöjligt att värdera en begagnad cykel utan att relatera den till andra liknande begagnade cyklar. Såväl förare som passagerare kan naturligtvis alltid komma med ett bud som det sedan är fritt att acceptera. Men tänk på strulkostnaden, 1:- är inte alltid bättre än 0:- om det innebär att man måste anpassa sig, passa vissa tider exakt, dela resa med någon man inte känner som kan vara trevlig, eller inte osv.
OBS: siffrorna i den här texten är från 2015.
